Strona preferencji
Wykonywanie i debugowanie > Uruchamianie > Konfiguracje startowe umożliwia ustawienie opisanych poniżej preferencji.
Strona ta umożliwia ustawianie opcji filtrowania, używanych w całym środowisku roboczym w celu ograniczenia ekspozycji niektórych typów konfiguracji startowych. Ustawienia filtrowania dotyczą okna dialogowego uruchamiania, historii uruchamiania oraz środowiska roboczego.
| Opcja |
Opis |
Wartość domyślna |
|---|---|---|
| Filtruj konfiguracje w zamkniętych projektach | Odfiltrowuje konfiguracje, które są związane z zamkniętymi w danym momencie projektami. | Włączone |
| Filtruj konfiguracje w usuniętych lub brakujących projektach | Odfiltrowuje konfiguracje związane z projektami, które zostały usunięte lub po prostu nie są już dostępne (nie ma ich w obszarze roboczym, itd.) | Włączone |
| Zastosuj zbiór roboczy okien | Stosuje filtrowanie z aktywnych w danym momencie zbiorów roboczych do widoczności konfiguracji skojarzonych z zasobami w aktywnych zbiorach roboczych. Jeśli więc z projektem P są związane dwie konfiguracje, ale projektu tego nie ma w danym momencie w zbiorze roboczym, to jego konfiguracje nie będą wyświetlane w interfejsie użytkownika - podobnie, jak sam projekt. | Włączone |
| Filtruj zaznaczone typy konfiguracji | Filtruje wszystkie konfiguracje wybranego typu, niezależnie od innych opcji filtrowania. Na przykład, jeśli zada się filtrowanie konfiguracji typu Java, to z interfejsu użytkownika odfiltrowane zostaną wszystkie konfiguracje typu Java - a nie tylko takie, które spełniają kryteria innych kategorii filtrowania. | Wyłączone |
| Usuń konfiguracje po usunięciu związanego z nimi projektu | Gdy ta opcja jest włączona, usunięcie projektu spowoduje również usunięcie wszystkich związanych z nim konfiguracji startowych. Usuniętych konfiguracji nie można odtworzyć. | Włączone |
| Migracja | Wraz z dojrzewaniem środowiska Eclipse i dodawaniem nowych funkcji struktury uruchamiania konieczne jest niekiedy wprowadzenie zmian w konfiguracjach startowych. Niektóre z tych zmian przeprowadza się automatycznie, ale inne (takie, które są nieodwracalne) są pozostawiane decyzji użytkownika. Sekcja migracji umożliwia użytkownikom przeprowadzanie samodzielnej migracji konfiguracji startowych, które tego wymagają. Po naciśnięciu przycisku Migruj... wyświetlana jest lista wszystkich konfiguracji, które wymagają migracji. Użytkownik może wybrać, które z nich mają podlegać migracji. Migracji konfiguracji nie można cofnąć. |

Debuger
Perspektywy Java
Widoki Java
Debugowanie lokalne
Debugowanie zdalne
Uruchamianie programu Java
Wykonywanie i debugowanie

Preferencje domyślnych programów uruchamiających
Preferencje zainstalowanych środowisk JRE
Preferencje debugowania Java
Preferencje uruchamiania
Preferencje uruchamiania i debugowania